Swipe to the left

Kaj vzeti na potovanje za brezskrbno pot - seznam nujnih stvari

Kaj vzeti na potovanje za brezskrbno pot - seznam nujnih stvari
By Jan Majstorovič 20. januar 2023


Se odpravljate na dopust ali izlet z družino, prijatelji ali celo sami? Ste spakirali vse obleke in ne veste, kaj bi dali še v potovalko? Imate vse nujne stvari, ki jih nikakor ne smete pozabiti?

Vsakemu od nas se je že zgodilo, da smo šli na potovanje in tam ugotovili, da smo nekaj pozabili doma. Že samo ena pozabljena stvar nam lahko pokvari celoten izlet ali dopust.

Ta članek vam bo pomagal pri seznamu stvari, kaj vzeti na potovanje za brezskrbno potovanje!


Kaj vzeti na potovanje – brez česa ne gre

Seznam stvari, brez katerih ne smete oditi od doma, saj boste brez njih verjetno morali obrniti nazaj domov. Preverite najbolj nujne stvari za na pot:

Dokumenti in zavarovanja

Če se odpravljamo na pot moramo s seboj vedno imeti ustrezne dokumente in urejeno zavarovanje. Osebni dokument ali potni list moramo imeti vedno seboj, če potujemo z avtom pa seveda ne smemo pozabiti še na vozniški izpit in urejeno zavarovanje v primeru nezgode ali okvare vozila. Ne pozabite pa tudi na vaše zdravje, zato imejte s seboj zdravstveno kartico.


Denar

Dandanes se vam pri plačevanju ni več potrebno popolnoma zanašati na gotovino. Digitalne denarnice, debetne in kreditne kartice lahko uporabljate skoraj povsod ne glede na to, kam ste namenjeni. Vendar vseeno to ne velja za vse lokacije (nekatere države na cestninah sprejemajo samo gotovino). Zato je za take situacije vedno dobro imeti nekaj gotovine pri sebi (po možnosti še pravo valuto).


Izpraven avtomobil in vse kar potrebujemo za varno vožnjo

Če potujemo z avtomobilom mora ta biti seveda izpraven. Če načrtujemo daljšo vam priporočam, da avto prej peljete na servis ali pregled. Poleg tega pa boste potrebovali še rezervno gumo in orodje za menjavo in popravilo gume, prvo pomoč (vedno preglejte rok trajanja), trikotnik in odsevni jopič.

Priporočam, da imate v avtomobilu s seboj vedno tudi vžigalne kable in vlečni jermen.


Hrana in pijača

Ker nikoli ne vemo, kaj se nam lahko zgodi po poti in kje vse lahko obtičimo, je zato vedno dobro imeti s seboj zalogo pijače in hrane (lahko tudi samo prigrizke, saj te zavzamejo malo prostora).

Priporočam, da imate s seboj tudi plinski kuhalnik, ki je super rešitev za hitro kavo na poti ali bolj obilen obrok.


Primerna oblačila, obutev in drugi dodatki

Vedno vzemite primerna oblačila glede na letni čas in vreme, zato priporočam da imate nekaj ''udobnih'' in nekaj ''pohodnih'' oblačil in obutve. Ne pozabite tudi na sončna očala in kapo, ki vas ščitita pred soncem.


Kaj vzeti na potovanje – osnovni pripomočki za brezskrbno potovanje

Kaj vzeti na potovanje, da bo vaše potovanje brez skrbi? Poleg že zgoraj naštetih nujnih stvari za potovanje, so tudi spodaj opisani pripomočki nepogrešljiva oprema na vašem potovanju.


Svetilke

Ne glede na to, ali se nameravate na potovanje odpraviti v temi ali ne, imejte vedno nekje pri sebi svetilko, saj nikoli ne veš, kam te bo pot zanesla.

Priporočam, da imate s seboj poleg ročne svetilke še čelno svetilko, ki je zelo priročna za pohodništvo ali takrat, ko potrebujete obe roki (postavljanje šotora, popravljanje avta…).

Pripomočki za udobno spanje

Udobna odeja ali spalna vreča je obvezna oprema za vsako potovanje. Ključna stvar, ki jo skoraj vedno pozabimo spakirati, je udoben vzglavnik. Če ste vzglavnik pozabili ali zanj nimate prostora, lahko za vzglavnik uporabite prevleko od splane vreče in vanjo natlačite nekaj vaših oblačil.


Pametni telefon

Pametni telefon je naš stalen spremljevalec, saj gre z nami povsod, zato ga je dobro izkoristiti. Telefon ima glavno funkcijo klicanja in pošiljanja sporočil, lahko pa ga uporabimo tudi namesto kamere za shranjevanje vseh spominov na izletu in za predvajanje glasbe ali drugih zvočnih vsebin…

Telefon lahko uporabimo tudi za navigacijo v avtu, ali pa ko smo na prostem. Priporočam, da si pred izletom naložite Google zemljevid brez povezave (Google offline maps), saj nikoli ne veste, kje boste ostali brez signala.

Ne pozabite pa tudi na nujne pripomočke za pametni telefon, kot so Polnilci za telefon, prenosna baterija (power bank), potovalni adapter, Držalo za telefon (pri nas dobite tudi držalo in polnilec v enem) in zaščito za telefon, kot so ovitki za telefon, torbice za telefon in zaščita stekla za telefon.


Zdravila in osebna higiena

Poleg prve pomoči z avtu, priporočamo da imate pri sebi vedno dodatne povoje, obliže, škarje in alkoholne robčke. Poleg tega je vedno dobro imeti še zdravila proti glavobolu ali drugim podobnim bolečinam, sončno kremo in razkužilo za roke.

Ne pozabite pa tudi na osebno higieno. Priporočam, da imate pri sebi vedno toaletne izdelke, kot so šamponi (priporočam suh šampon, saj nikoli ne veste kje ga boste potrebovali), zobno ščetko in pasto, brisačo za roke in obraz, higienske vložke, robčke in vrečke za smeti.Kaj vzeti na potovanje za dodatno udobje

Poleg nujnih stvari, ki jih potrebujete za potovanje pa so tu še ostali pripomočki, za krajšanje časa in dodatno udobje. Teh izdelkov je lahko veliko, za vas pa bom predstavil le tiste, katerih se posložujem tudi sam.


Slušalke in zvočnik

Super rešitev kadar potujete z enim ali več osebami. Slušalke uporabljate, kadar nočete motiti drugih, zvočnik pa kadar želite užitke dobre glasbe deliti z ostalimi.


Knjige

V današnjem modernem in hitrem ritmu življenja so potovanja kot nalašč za branje knjig, saj tam čas ''teče počasneje''. Sam zelo rad berem knjige na potovanjih, še posebej pred spanjem (namesto gledanja televizije doma), ali med samim potovanjem, kadar sem samo potnik v avtu, avionu, ladji…Ostali pripomočki

Med ostale pripomočke sem uvrstil izdelke ki niso tako nujni, nam pa lahko bistveno izboljšajo našo izkušnjo na potovanju. Prvi tak izdelek je selfie palica za lažje fotografiranje s telefonom in nepozabne spomine.

Ker obožujem hitro pripravljeno vitaminsko bombo, imam s seboj vedno prenosni blender za ustvarjanje okusnih smoothijev.

Kadar kampiram na prostem rad uporabljam tudi lovilec komarjev (še posebej poleti), saj nihče ne mara biti popikan po celem telesu. Kadar pa je dež rad uporabim sušilec za čevlje, saj na potovanjih nimaš časa, da bi cel dan sušil svojo obutev nekje na prostem.

Ne pozabite tudi na polnilne baterije in kakšno dobro družabno igro, še posebej če ne potujete sami.


Viri:

(1) MTP

(2) Acko drive

Posted in: Nakupovalni vodiči


NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.