Swipe to the left

kako preveriti starost telefona?

kako preveriti starost telefona?
By Jan Majstorovič 14. september 2023


Zakaj je pomembno vedeti starost svojega telefona? Ko razmišljate o svojem mobilnem aparatu, obstaja več dejavnikov, zakaj bi želeli vedeti, koliko časa ga že uporabljate.

 • Tehnične zmogljivosti: Starost telefona lahko vpliva na njegove zmogljivosti. Starejši telefoni morda ne bodo kos najnovejšim aplikacijam in funkcijam, kar lahko vpliva na vašo izkušnjo - uporabe.
 • Varnostne posodobitve: Proizvajalci telefona običajno prenehajo zagotavljati varnostne posodobitve za starejše modele. Če veste, da je vaš telefon starejši, boste bolj pozorni na varnostne ranljivosti.
 • Vrednost in tržnost: Starost telefona lahko vpliva na njegovo vrednost na sekundarnem trgu. To je pomembno, če razmišljate o prodaji svojega starega telefona in nakupu novega.
 • Združljivost in podpora: Novejši telefoni imajo lahko boljše funkcije in boljšo združljivost z drugimi napravami. Poznavanje starosti telefona vam lahko pomaga pri odločanju o nadgradnji ali zamenjavi.
Ne pozabite na ovitek za telefon in drugo zaščito za telefone, saj z njo podaljšate življenjsko dobo naprave in njeno vrednost.


Načini kako preveriti starost telefona

Preverjanje starosti telefona je mogoče na več načinov, odvisno od razpoložljivih informacij in virov. Tukaj so različni načini, kako to narediti:

1. Nastavitve naprave:
 • Najenostavnejši način za preverjanje starosti telefona je, da odprete "Nastavitve" na svojem telefonu in poiščite opcijo "O telefonu", kjer boste našli informacije o modelu telefona, verziji operacijskega sistema in morebiti datumu proizvodnje ali prve uporabe.
 • Če nimate podatka o starosti telefona vtipkajte model telefona v spletni brskalnik in ta vam bo našel vse podatke o vašem telefonu.
2. IMEI številka:
 • IMEI (International Mobile Equipment Identity) je edinstvena številka za vsak mobilni telefon.
 • Za preverjanje starosti lahko uporabite IMEI številko tako, da jo vnesete v spletno orodje ali iskalnik, ki vam bo pokazala datum proizvodnje.
 • Številko najdete v nastavitvah pod opcijo ''o telefonu'' ali vtipkajte *#06# in nato pokličite. Na zaslonu se bo pojavila IMEI številka.
3. Originalna embalaža in dokumentacija:
 • Če še vedno hranite originalno embalažo in dokumentacijo, ki je prišla z vašim telefonom, boste tam morda našli podatke o njegovi starosti.
4. Spletna orodja za preverjanje IMEI:
 • Obstajajo številna spletna orodja in storitve, ki omogočajo preverjanje starosti telefona na podlagi njegove IMEI številke. Vnesite IMEI številko in preverite, ali so na voljo informacije o njegovi starosti.
5. Podpora proizvajalca:
 • Včasih lahko kontaktirate proizvajalca telefona in zaprosite za informacije o starosti svoje naprave. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi spletne storitve za preverjanje garancije in starosti.
6. Aplikacije za preverjanje tehničnih specifikacij:
 • Na trgu so na voljo aplikacije, ki vam omogočajo preverjanje tehničnih specifikacij vašega telefona, vključno s starostjo kot je na primer GSM arena (v iskalnik na strani vtipkajte model vašega telefona in pod drugo vrstico ''LAUNCH'' najdete datum izdelave).
7. Kontakt s prodajalcem ali trgovino:
 • Če ste telefon kupili pri prodajalcu ali trgovini, jih lahko kontaktirate in zaprosite za informacije o starosti telefona.

Kako preveriti starost telefona

Upoštevajte, da so nekatere metode bolj natančne in zanesljive od drugih. IMEI številka je pogosto najbolj zanesljiv način za preverjanje starosti telefona, saj je edinstvena za vsako napravo.


Kaj lahko izveste o svojem telefonu pri preverjanju njegove starosti.

Ko preverjate starost svojega telefona, lahko pridobite številne koristne informacije in tehnične specifikacije, ki vam pomagajo bolje razumeti svojo napravo. Tukaj so nekatere od teh informacij:

1. Datum proizvodnje ali aktivacije:

 • Pridobite podatek o tem, kdaj je bil vaš telefon izdelan ali prvič aktiviran. To vam pomaga določiti, koliko časa ste ga že uporabljali.

2. Model telefona:

 • Izveste, kateri model telefona uporabljate. To je koristno, če razmišljate o zaščiti za telefon, aplikacij ali iskanju navodil za svoj model.

3. Različica operacijskega sistema:

 • Ugotovite, katera različica operacijskega sistema je nameščena na vašem telefonu. To je pomembno za posodobitve in združljivost z aplikacijami.

4. Garancija:

 • Preverite, ali vaš telefon še vedno uživa garancijo. Nekateri proizvajalci nudijo podaljšane garancije ali posebno garancijo za določene napake, odvisno od starosti naprave.

5. Tehnične specifikacije:

 • Ko preverjate starost telefona, lahko običajno dobite tudi tehnične specifikacije, ki so pomembne za delovanje in uporabo telefona.

6. Stanje baterije:

 • Nekateri telefoni prikazujejo stanje baterije v odstotkih, kar vam pomaga oceniti, kako dobro baterija deluje v času starosti telefona.

7. Povezane storitve in funkcije:

 • Izvedite, katere storitve in funkcije so bile povezane z vašim telefonom skozi čas. To vključuje aktivirane storitve mobilnega operaterja, povezave s socialnimi omrežji, uporabljene aplikacije itd.
Pridobivanje teh informacij vam pomaga bolje razumeti svojo napravo, njene zmogljivosti in morebitne omejitve. To vam lahko pomaga pri odločitvah o nadgradnji, popravilih ali pri uporabi prilagojenih nastavitev, ki ustrezajo starosti vašega telefona.


Kako uporabiti informacije o starosti pri nakupu rabljenega telefona

Nakup rabljenega telefona lahko prinaša odlične prihranke, vendar je treba biti pozoren in previden, da se izognete morebitnim težavam. Tukaj so nasveti za nakup rabljenega telefona:

 • Ocenite vrednost: Starost telefona je pomemben dejavnik pri določanju njegove vrednosti. Novejši telefoni so običajno dražji, medtem ko so starejši cenejši. Uporabite informacije o starosti, da ocenite, ali je cena, ki jo zahteva prodajalec, primerna.
 • Garancija: Mlajši telefoni so verjetno še vedno pod garancijo proizvajalca, kar pomeni, da boste imeli zaščito pred morebitnimi težavami. Upoštevajte, da se garancija za rabljene telefone običajno ne prenaša, razen če je prodajalec izrecno navedel drugače.
 • Napredne funkcije: Novejši telefoni običajno ponujajo več naprednih funkcij in zmogljivosti. Če potrebujete določene funkcije ali zmogljivosti, bodite pozorni na starost telefona, da ugotovite, ali ustreza vašim potrebam.


Na kaj morate paziti pri nakupu rabljenega telefona:

 • Stanje telefona: Skrbno preglejte vizualno stanje telefona in ali je bilo na telefonu uporabljeno zaščitno steklo za telefon in ovitek. Iščite praske, razpoke na zaslonu, odrgnine in druge poškodbe. Poškodbe lahko vplivajo na delovanje in vrednost telefona.
 • IMEI številka: Preverite IMEI številko, da se prepričate, da ni prijavljen kot ukraden. To lahko storite z vnosom IMEI v spletno orodje ali pri vašem mobilnem operaterju.
 • Delovanje funkcij: Preverite delovanje vseh funkcij telefona, vključno s kamero, zvokom, zaslonom na dotik in drugimi posebnimi funkcijami, ki so vam pomembne.
 • Baterija: Vprašajte prodajalca o stanju baterije in koliko časa zdrži med uporabo. Baterija starejših telefonov se lahko poslabša.
 • Dokumentacija in dodatki: Preverite, ali prodajalec zagotavlja originalno embalažo, dokumentacijo in dodatke, kot so polnilnik in kabli.
 • Preglejte ceno: Primerjajte cene rabljenih telefonov na trgu in preverite, ali je cena, ki jo zahteva prodajalec, poštena glede na starost, stanje in specifikacije telefona.
 • Varstvo pred prevaro: Pazite na morebitne prevarante. Če se s prodajalcem dogovorite za osebno srečanje, to storite na varnem mestu, kot je javna postaja ali trgovski center, da se izognete morebitnim tveganjem.
S temi nasveti boste bolje pripravljeni na nakup rabljenega telefona in povečali svoje možnosti za uspešno nakupovanje, ki bo ustrezal vašim potrebam in pričakovanjem.


NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.