Ob nakupu nad 40 EUR te čaka

BREZPLAČNO DARILO PRESENEČENJA!

Swipe to the left

Kako se znebiti komarjev na varen način brez kemikalij

Kako se znebiti komarjev na varen način brez kemikalij
By Jan Majstorovič 16. januar 2023


Nenehno podenje komarjev, da bi se rešili pred njihovimi zoprnimi piki je lahko zelo frustrirajoče. Že sam zvok komarjev lahko ljudem povzroči paniko in slabo voljo.

Vsi poznamo nešteto različnih izdelkov proti komarjem. Najbolj pogosti so mreža proti komarjem, razne kemične kreme in spreji proti komarjem, električni uparjalniki, sveče za odganjanje komarjev, električni loparji proti mrčesu in lovilec komarjev, katerega dobiti tudi v naši spletni trgovini.

Velikokrat pa se znajdemo v situaciji, ko teh pripomočkov proti komarjem nimamo pri roki ali pa bi raje uporabili bolj naravne rešitve za odganjanje komarjev.

Na vašo srečo obstaja nekaj trikov, kako se na varen način brez kemikalij znebiti komarjev s pripomočki, katere lahko najdete skoraj v vsakem domu.


Kako se znebiti komarjev s kavo? Nor trik, ki res deluje!

Mogoče se sliši noro, toda komarji sovražijo vonj po kofeinu. Poznamo dva različna načina kako se znebiti komarjev z uporabo kave.

Pri obeh načinih lahko uporabimo uporabljeno kavno usedlino (pred uporabo jo moramo posušiti) ali pa kar svežo mleto kavo (če se vam mudi in vam ni škoda kave).

Način, ki preprečuje odlaganje jajčec komarjev:
Kavo potresemo po naši okolici, saj so študije pokazale, da voda ali zemlja, ki vsebuje kavo, odvrača odrasle komarje od odlaganja jajčec na teh lokacijah.

Če pa ste prepozni in komarji že brenčijo povsod okoli vas, obstaja še način številka dve!

Kako odgnati komarje z kavo
Kavo zakurimo samo na enem mestu in pustimo, da počasi pogori do konca.

Način, ki preganjanje komarje:
Posušeno kavno usedlino (ali svežo mleto kavo) stresemo na aluminijasto folijo, postavimo nekam na prosto blizu nas in jo zakurimo z ognjem. Po vžigu bo kava počasi gorela in sproščala dim z močnim vonjem, ki bo odganjal ves nadležen mrčes in komarje.


Kako se znebiti komarjev s krpicami za sušilni stroj

Ena izmed najbolj hitrih in enostavnih rešitev kako se znebiti komarjev so krpice za sušilni stroj. Čeprav te krpice v Sloveniji še niso ravno najbolj pogost izdelek v gospodinjstvih, smo jih vseeno omenili, saj so le te odličen odganjalec komarjev.

Kako se znebiti komarjev s krpicami za sušilni stroj
Zelo priljubljen način obrambe proti komarjem v ZDA.

Krpice za sušilni stroj vsebujejo snovi, ki lahko delujejo kot sredstvo za odganjanje komarjev.

Če komarjev ni veliko, je že dovolj, če damo krpice samo v žep. V primeru da je komarjev veliko, se z krpicam lahko namažemo še po koži.


Kako odgnati komarje s česnom

Ta način je dokaz, da česen res odganja vampirje. Dokazano je, da komarji sovražijo česen, zato je domači sprej iz vode in česna lahko enostavna in super rešitev, kako se znebiti komarjev.

Priprava česnovega spreja:

  • 2-4 stroke strtega ali mletega česna damo skupaj z eno žlico jedilnega olja in pustimo stati 24ur.
  • Po 24 urah dodamo še žlico limoninega soka (lahko uporabimo tudi žlico detergenta za posodo) in vse skupaj zmešamo z 500 ml vode.
  • Vse skupaj zlijemo v razpršilko in pred uporabo vedno najprej dobro pretresemo.

Kako odgnati komarje z česnom
Česen je dokazan odganjalec vampirjev.

V primeru, da sprej potrebujete takoj, pa obstaja še ena rešitev:

  • Cel strok česna najprej olupimo in stremo.
  • Dodamo v vodo z posodo in vremo dobrih 20 minut.
  • Po 20 minutah vse skupaj prelijemo v razpršilko, pred uporabo pretresemo in opazujemo, kako se zgodi čarovnija.


Namažite se z oljem - dva super načina, kako se znebiti komarjev

Ta rešitev je odlična za poletne dni, saj vas olje hladi in zraven še ščiti pred komarji.

Za vas sem pripravil dva postopka, saj lahko za zaščito uporabimo različna olja. Najbolj pogosto se uporablja kopalna in eterična olja. Super rešitev za vse ki vam smrdljiv dim ne ustreza!

kako se znabiti komarjev z oljem
Hlajenje in zaščita proti komarjem v enem!

Kopalno olje enostavno popršimo ali namažemo na kožo. Priporočam, da postopek na vsake toliko časa ponovite, saj se olje suši in s tem zgublja moč vonja, ki odganja komarje in ostali mrčes.

Eterično olje prav tako kot kopalno olje, tudi eterično olje namažemo po telesu. Postopek tukaj ni potrebno ponavljati, saj je vonj eteričnih olj močnejši. Komarje bodo odgnala vsa eterična olja, ki imajo močan vonj, vendar vseeno priporočam uporabo olja, kot so timijan, sivka ali poprova meta.


Kako se znebiti komarjev z gorilnikom ali aroma difuzorjem

Zgoraj smo že pisali o tem, da eterična olja lahko namažemo po telesu in se tako zaščitimo proti komarjem. Kaj pa če ne želimo, da eterična olja pridejo v stik z našo kožo?

Aroma difuzor Chameleon
Odlična rešitev, ki popestri vsak prostor.


Eterična olja lahko uporabimo z oljnim gorilnikom na svečo ali aroma difuzorjem (razpršilcem arome).

Ta metoda bo bolj učinkovita v notranjih prostorih, saj se na prostem dim hitreje razkadi. Če ta postopek uporabljate na prostem, priporočam da so osebe blizu gorilnika ali aroma difuzorja.


Kako se znebiti komarjev z milnico

Še ena od hitrih in enostavnih rešitev kako se znebiti komarjev.

Kako se znebiti komarjev z milnico
Komarji obožujejo vodo!

Ko boste na prostem, v posodo nalijte vodo in vodi dodajte še milnico ali detergent za pomivanje posode. Posodo postavite na diskretno mesto blizu vas vendar ne preblizu in ne predaleč stran.

Voda močno privablja komarje, detergent ali milnica pa naredita vodo ''lepljivo'', zato se bodo vsi komarji, ki bodo pristali na vodi, ujeli v milno mešanico in se utopili.


Jabolčni kis kot sredstvo proti komarjem

Jabolčni kis deluje kot naravno sredstvo proti komarjem. Uporabimo ga tako, da ga razredčimo z vodo in nanesemo direktno na kožo.


kako se znebiti komarjev z kisom

Za še boljšo zaščito pred komarji pa lahko mešanici jabolčnega kisa in vode, dodamo tudi eterična olja kot so sivka, hamamelis in citronela.


Ali lahko oblačila vplivajo na komarje?

Najboljša zaščita so ohlapna oblačila, ki nam pokrijejo celo telo. Srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače nas bodo zaščitile pred komarji, ko smo na prostem.


Kako se zaščitit pred komarji z oblačili
Komar lahko piči tudi skozi oblačila

Najboljši materiali oblačil proti komarjem so jeans, volna, žamet in najlon. Priporočam pa tudi uporabo bele ali kaki barve, saj sta dokazano najboljši barvi proti komarjem, poleg tega pa bo vaše telo s tem barvami ostalo hladno, vi pa boste izgledali elegantno in moderno.


Zaključek

Vsi zgoraj opisani postopki, kako se znebiti komarjev, lahko na določene vrste komarjev delujejo različno učinkovito. Priporočam, da združite enega ali več zgoraj opisanih postopkov, za čim boljšo zaščito pred komarji. Če imate v vaši okolici stalne težave z piki, priporčam da na vrtu posadite rastline, ki odganjajo komarje in preverite vse bližnje vodne vire, saj komarji tam odlagajo svoja jajčeca.


Viri:

(1) WikiHow

(2) Vulcantermite

(3) Arabia weather

(4) BSB

Posted in: Zanimivosti


NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.