Swipe to the left

Kateri avto tester kupiti?

Kateri avto tester kupiti?
By Jan 16. februar 2023


Večina avtomobilov, ki so bili dani na trg v zadnjem desetletju, za nadzor nad delovanjem vseh sistemov uporabljajo elektroniko. Rezultat tega procesa so tiste lučke, ki jih tako neradi vidimo na naših armaturnih ploščah.

Ko se lučke pojavijo, je jeklenega konjička potrebno priključiti na ustrezen diagnostični sistem, s katerim lahko zelo natančno določimo vzrok in ga kasneje tudi odpravimo. Pojavi se lahko tudi situacija, kjer signalna lučka le na kratko zasveti in izgine.

Tovrstne napake se zapišejo v elektronskih sistemih, zaradi česar jih s programsko opremo lahko analiziramo ''za nazaj''. Vendar kateri avto tester kupiti, da bo odpravil napake za točno določen model avtomobila?


Kateri avto tester kupiti za vozila VAG koncerna (VW, Audi, Seat in Škoda)

Če iščete avto tester za vozila VAG koncerna (Audi, Volkswagen, Škoda, Seat, Porsche), vam priporočam, da izberete nekatero izmed naslednjih možnosti:

 1. VCDS (VAG-COM Diagnostic System) - Gre za posebej prilagojen diagnostični sistem za vozila VAG koncerna, ki omogoča dostop do skritih funkcij, spreminjanje nastavitev in popravljanje napak. VCDS je eden najbolj priljubljenih orodij med lastniki vozil VAG koncerna in je na voljo v več različicah glede na obseg funkcij in možnosti.
 2. VAS (VAG Automotive System) - Gre za diagnostični sistem, ki ga uporabljajo uradni servisi VAG koncerna. Ta sistem je zelo zmogljiv in omogoča dostop do najnovejših funkcij in možnosti, vendar pa je tudi precej drag.
 3. Autel MaxiCOM - Gre za univerzalni avto tester, ki omogoča diagnostiko vozil večine znamk, vključno z vozili VAG koncerna. Ima širok nabor funkcij, vključno s preverjanjem živih podatkov, branjem in brisanjem napak ter prilagoditvami.
 4. Launch - Gre za univerzalni avto tester, ki omogoča diagnostiko vozil večine znamk, vključno z vozili VAG koncerna. Ima širok nabor funkcij, vključno s preverjanjem živih podatkov, branjem in brisanjem napak ter prilagoditvami.

Pri izbiri avto testerja je pomembno upoštevati vaše potrebe in proračun. Če potrebujete diagnostiko, ki je poceni in enostavna za uporabo, vam priporočam diagnostični sistem VCDS.


Kaj je VCDS in kako deluje?

VCDS je kratica za VAG-COM Diagnostic System, ki je avtodiagnostično orodje, namenjeno vozilom koncerna Volkswagen, Audi, Seat in Škoda. VCDS deluje tako, da se priključi na diagnostični priključek v avtomobilu, kjer se nato poveže z računalnikom, telefonom ali tablico prek USB kabla ali brezžične povezave..

Orodje nato omogoča uporabniku dostop do večine elektronskih sistemov v vozilu in upravljanje z njimi. VCDS omogoča diagnostiko napak v avtomobilu, branje in brisanje napak, spremljanje parametrov v realnem času, prilagajanje in kodiranje različnih komponent, testiranje delovanja sistemov ter drugo.

VCDS avto tester

VCDS je eno najbolj priljubljenih orodij za avtodiagnostiko vozil koncerna Volkswagen, Audi, Seat in Škoda, saj omogoča natančno in učinkovito diagnostiko napak v vozilu, ki jo lahko uporabijo tako profesionalni mehaniki kot tudi navadni uporabniki vozil.


Glavne značilnosti VCDS avtodiagnostike in kaj vam ta avto tester omogoča

VCDS Avtodiagnostika podpira avtomobile od letnika izdelave 1996 do danes (velja tudi za vozila, ki zahtevajo neposredno povezavo CAN in uporabljajo protokol UDS ali ODX. Za delovanje potrebujete računalnik z operacijskim sistemom Windows.

Za komunikacijo uporablja K-Line in CAN protokola. Diagnostika se povezuje z OBD-II priključkom in USB priključkom za prenosni ali osebni računalnik.

Nekateri VCDS vmesniki podpirajo tudi diagnostiko na mobilnih napravah (brezžično povezovanje).

VCDS brežični avto tester
VCDS mobile omogoča brezžično povezovanje

Diagnostična oprema VCDS vam omogoča dostopanje do vseh računalniških sistemov v vašem vozilu. Z njo lahko diagnosticirate in berete napake iz kontrolnih modulov, ponastavljate servisne intervale in spreminjate funkcije modulov (selektivno zaklepanje, vklop dnevnih luči, korigiranje prikazovalnika porabe goriva itd…)

Omogoča vam tudi ponovno kodiranje krmilnega modula ob dodajanju nove dodatne opreme, testirate funkcionalnost naprav, ki jih nadzoruje posamezni krmilni modul, spreminjanje vseh merjenih količin na avtomobilu (izhodi senzorjev) in grafični prikaz vseh merjenih količin.


Primerjava VCDS z drugimi avtodiagnostičnimi orodji na trgu

VCDS je eno izmed najbolj priljubljenih avtodiagnostičnih orodij na trgu, vendar obstajajo tudi druga orodja, ki se uporabljajo za diagnostiko avtomobilov. Tu je primerjava VCDS z nekaterimi drugimi orodji:

 • Launch: To je orodje, ki omogoča diagnostiko več znamk avtomobilov in je zelo preprosto za uporabo. Vendar pa je cena tega orodja višja od cene VCDS.
 • Autel MaxiCOM: To orodje omogoča diagnostiko velikega števila znamk avtomobilov in ima preprost vmesnik. Autel MaxiCOM je lahko primeren za manjše servise, vendar pa cena tega orodja kljub manjši funkcionalnosti presega ceno VCDS.
 • Foxwell: To orodje ima preprost vmesnik in omogoča diagnostiko številnih znamk avtomobilov. Vendar pa prav tako cena tega orodja presega ceno VCDS.
 • Carista: To orodje omogoča preprosto diagnostiko in prilagoditve, vendar pa ima omejene funkcije in ne podpira vseh znamk avtomobilov. Cena Cariste je lahko primerljiva s ceno VCDS.
 • OBDLink MX: To je preprosto orodje, ki omogoča diagnostiko velikega števila znamk avtomobilov, vendar pa ima omejene funkcije. Cena OBDLink MX je lahko nižja od cene VCDS.

VCDS žični avto tester HEX V2

Medtem ko se lahko VCDS včasih zdi dražji kot nekatera druga orodja na trgu, ima VCDS številne funkcije in prilagoditve, ki jih druga orodja ne podpirajo. Poleg tega ima VCDS obsežno skupnost uporabnikov, ki lahko nudijo podporo pri uporabi orodja.


Kako VCDS avto tester pomaga pri načrtovanju servisa vozila

VCDS avtodiagnostika lahko pomaga pri načrtovanju servisa vozila na več načinov. Na primer:

 • Preverjanje stanja komponent: Z uporabo VCDS lahko preverite stanje različnih komponent v vozilu, kot so zavorni sistem, klimatska naprava, motor itd. Če so določene komponente obrabljene ali poškodovane, lahko načrtujete njihovo zamenjavo ali popravilo, preden pride do okvare.
 • Nastavljanje intervalov za servis: VCDS omogoča preverjanje intervalov za servis, ki so potrebni za vozila VAG, kar vam lahko pomaga načrtovati servisna opravila, kot so zamenjava olja in filtrov, menjave jermenov, menjave zavor itd. Prav tako lahko preverite, ali so bile že izvedene določene storitve ali zamenjave delov v preteklosti.
 • Odkrivanje morebitnih težav: VCDS lahko pomaga pri odkrivanju morebitnih težav v vozilu, še preden postanejo resne in drage za popravilo. S tem lahko preprečite nadaljnje poškodbe drugih delov ali sistemov v vozilu, kar lahko prihrani veliko denarja.
 • Preverjanje podatkov o porabi goriva: VCDS lahko pomaga preveriti, kako učinkovito vaše vozilo porablja gorivo in ali obstajajo težave z učinkovitostjo porabe goriva. S tem lahko načrtujete potrebna servisna opravila za izboljšanje učinkovitosti porabe goriva.
 • Izvedba različnih prilagoditev: VCDS vam omogoča tudi izvedbo različnih prilagoditev v vozilu, na primer spreminjanje nastavitev centralnega zaklepanja, prilagajanje osvetlitve armaturne plošče, aktiviranje ali deaktiviranje funkcij, kot so avtomatsko zaviranje in podobno. S tem lahko vaše vozilo prilagodite vašim individualnim potrebam in željam.

VCDS hex net avto tester za brezžično ali žično povezovanje

Vse te funkcije lahko pomagajo pri načrtovanju servisa vozila, kar vam lahko prihrani čas in denar. Z VCDS avto testerjem lahko preprečite, da bi vaše vozilo postalo nevarno za vožnjo ali drago za popravilo, kar lahko izboljša njegovo trajnost in vrednost na dolgi rok.


VCDS avto tester in prilagoditve motorja - kaj je mogoče storiti in kaj ne?

VCDS avto tester lahko omogoči uporabniku, da izvede določene prilagoditve na motorju, vendar pa mora biti uporabnik previden in se zavedati, da lahko kakršne koli spremembe na motorju povzročijo neželene posledice, če niso ustrezno izvedene.

Ena od prilagoditev, ki jo lahko izvedete z VCDS, je povečanje ali zmanjšanje moči motorja. To se naredi s spreminjanjem vrednosti parametrov v krmilni enoti motorja. Vendar pa to lahko privede do prekomernega stresa na motorju, kar lahko povzroči okvare.

VCDS avto tester

Druga prilagoditev, ki jo lahko izvedete z VCDS, je prilagoditev menjalnika. S spremembo vrednosti parametrov v krmilni enoti menjalnika lahko prilagodite hitrost menjave prestav, kar lahko izboljša zmogljivost ali udobje vožnje. Vendar pa lahko tudi to povzroči neželene posledice, če ni ustrezno izvedeno.

Poleg tega lahko VCDS pomaga pri odpravljanju težav, ki se pojavijo pri motorju. Z orodjem lahko preverite napake, ki se pojavijo v krmilni enoti motorja, in spremljate parametre motorja v realnem času, da ugotovite, kateri deli motorja povzročajo težave.

Kljub temu pa je pomembno opozoriti, da so prilagoditve motorja, ki jih lahko izvedete z VCDS, lahko nezakonite, odvisno od vaše države in lokalnih zakonov. Poleg tega lahko takšne prilagoditve povzročijo okvare ali celo izgubo garancije vozila, zato je pomembno, da pred kakršno koli prilagoditvijo natančno preberete navodila in se posvetujete s strokovnjakom.


VCDS avto tester in modifikacije vozila - kaj je mogoče storiti in kaj ne?

VCDS avto tester lahko omogoči uporabniku, da izvede določene modifikacije na vozilu, vendar pa mora biti uporabnik previden in se zavedati, da lahko kakršne koli spremembe na vozilu povzročijo neželene posledice, če niso ustrezno izvedene.

Ena od modifikacij, ki jo lahko izvedete z VCDS, je sprememba parametrov osvetlitve. To vključuje spremembo osvetlitve armaturne plošče, notranjih luči ali zunanjih luči. To je lahko uporabno, če želite izboljšati vidljivost ali spremeniti videz vozila.

Druga modifikacija, ki jo lahko izvedete z VCDS, je spreminjanje parametrov alarmnega sistema vozila. To lahko vključuje spremembo glasnosti, trajanja ali aktivacije alarmnega sistema. To je lahko koristno, če želite prilagoditi alarmni sistem vašim potrebam.

VCDS avtodiagnostika - brezžično povezovanje

Poleg tega lahko VCDS pomaga pri odpravljanju težav, ki se pojavijo pri modifikacijah na vozilu. Z orodjem lahko preverite napake, ki se pojavijo v krmilni enoti vozila, in spremljate parametre v realnem času, da ugotovite, kateri deli vozila povzročajo težave.


VCDS avto tester in možnosti merjenja avtomobilskih komponent

VCDS avto tester omogoča merjenje različnih komponent avtomobila, ki so lahko koristne pri diagnosticiranju težav in tudi za splošno spremljanje stanja vozila. Nekatere od teh komponent so:

 • Motor - VCDS omogoča spremljanje različnih parametrov motorja, kot so temperatura hladilne tekočine, vrtljaji motorja, tlak goriva, položaj plina in še veliko več. Ti podatki so lahko koristni za prepoznavanje težav v motorju ali spremljanje njegovega delovanja.
 • Menjalnik - VCDS lahko prebere kode napak v zvezi z menjalnikom in tudi omogoča spremljanje različnih parametrov, kot so hitrost menjalnika, temperatura olja menjalnika in podobno.
 • Elektronika - VCDS lahko prebere in izbriše kode napak za različne elektronske komponente avtomobila, kot so ABS, ESP, zračne blazine, centralno zaklepanje in še veliko več. Prav tako lahko omogoči spremljanje različnih parametrov, kot so hitrost vozila, položaj plina, temperatura olja in še veliko več.
 • Senzorji - VCDS lahko prebere različne senzorje, kot so senzorji temperature, senzorji kisika, senzorji tlaka in še veliko več. Te podatke lahko uporabite za prepoznavanje težav s senzorji ali spremljanje delovanja vozila.
 • Klimatska naprava - VCDS omogoča prebiranje kode napak in spremljanje različnih parametrov klimatske naprave, kot so temperatura zraka, tlak hladilnega sredstva in podobno.

Vse te funkcije omogočajo uporabniku natančen pregled nad delovanjem vozila in so lahko zelo koristne za diagnosticiranje težav in spremljanje stanja vozila.


Viri

(1) VCS uradna stran

(2) VCDS slovenija

(3) Make use of

Posted in: Nakupovalni vodiči


NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.