Ob nakupu nad 40 EUR te čaka

BREZPLAČNO DARILO PRESENEČENJA!

Swipe to the left

Nočno kolesarjenje in izdelki za varno kolesarjenje v temi

Nočno kolesarjenje in izdelki za varno kolesarjenje v temi
By Jan Majstorovič 25. november 2022


Ob porastu koles, še posebej električnih koles in vse dražjim cenam vozil in goriv je kolesarstvo v Sloveniji postalo zelo priljubljeno. Ne samo kot šport ampak tudi kot prevozno sredstvo iz točke a do točke b.

Zato je pomembno, da ko govorimo o nočnem kolesarjenju izpostavimo najbolj pomembno stvar.

Najpomembnejša stvar, ko gre za nočno kolesarjenje je predpriprava in pripravljenost, ne glede na to, ali kolesarite po podeželskih cestah, osvetljenih mestnih ulicah, mestnem središču ali izven cest.

Preberite si vse naše nasvete za varno kolesarjenje v temi!

Nočno kolesarjenje
Nočno kolesarjenje po osvetljenih mestnih ulicah


Izbira ustrezne svetilke, za varno nočno kolesarjenje

Ustrezna svetilka za nočno kolesarjenje ni samo priporočilo ampak zakonsko obvezna dodatna oprema pri nočnem kolesarjenju.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da ''Voznik kolesa mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike''.

Svetilke, ki jih potrebujete za nočno kolesarjenje po osvetljenih cestah morajo zagotoviti le to, da vas vidijo drugi udeleženci v prometu, saj jih s premočno svetlobo lahko zaslepimo. Če pa se vozite po neosvetljenih cestah, podeželskih stezah ali brezpotju, pa boste potrebovali svetilko, ki bo dobro osvetljevala pot pred vami.

Zato priporočamo, da namesto kupovanja več različnih svetilk, kupite hibridno kolesarsko svetilko, kateri lahko prilagajate moč svetenja glede na to, kje kolesarite. Ne glede na to, kje se vozite pa boste potrebovali zadnjo luč.


Svetilka za kolo Chameleon F2
Kolesarska svetilka Chameleon, kateri lahko nastavljate moč svetenja
in s stranskimi lučkami za vidnost iz vseh strani.


Za nočno kolesarjenje imejte pri sebi vedno rezervno svetilko

Kot sem omenil že na začetku, je predpriprava zelo pomembna. Predno se odpeljete na nočni izlet s kolesom se prepričajte, da ste napolnili baterije vsem svetilkam. Zelo močno pa priporočam, da s seboj vedno vzamete še rezervno svetilko ali baterijo, saj nikoli ne veste kaj vas čaka na poti.

Osebno sem mnenja, da je najboljša rezervna svetilka za nočno kolesarjenje naglavna / čelna svetilka. Naglavna svetilka vzame malo prostora, zato ko se podamo na pot, jo lahko pospravimo kar v žep. Glavna prednost naglavne svetilke pa je, da sveti tja, kamor obrnemo glavo in ne kamor imamo obrnjeno krmilo.

Naglavna svetilka Chameleon B2S
Naglavna svetilka Chameleon ima kar 6 različnih načinov svetenja!

Ko kolesarimo izven osvetljenih poti ali brezpotju pa sta lahko naglavna svetilka in navadna kolesarska svetilka super kombinacija. Kolesarska svetilka bo vedno svetila pot pred nami, medtem ko z naglavno svetilko vidimo vse okoli nas.


Odsevna oblačila za nočno kolesarjenje in ostala vidna signalizacija za varno kolesarjenje v temi

Veliko nočnih kolesarjev se odloči nositi odsevna oblačila, kar je zelo priporočeno, saj z odsevnostjo zagotavljajo dodatno varnost. Zelo priporočamo odsevnike na rokavih ali rokavicah, saj bodo tako ostali udeleženci v prometu videli vse vaše signalizacije.


Odsevna oblačila za nočno kolesarjenje.

Študije so pokazale, da boste z odsevniki na pedalih ali gležnjih še bolj izstopali, saj drugi udeleženci v prometu opazijo eliptično gibanje pedalov. Prav tako je zelo pomembno, da zagotovite, da vas ostali udeleženci prometa vidijo tudi od strani.

Sam uporabljam Varnostno led lučko za na peto, saj ste z njo vidni iz vseh strani, njena močna rdeča luč pa bo na vas opozorila že na daleč.


Varnostna LED lučka za na peto je odlična rešitev za vse nočn
e športe.

Zelo podoben učinek za boljo vidnost iz vseh strani imajo tudi LED lučke za v ventilček kolesa, ki pa so zelo priljubljen signalizacijski dodatek pri mlajših kolesarjih. Ko lučka sveti ob obračanju kolesa, naredi vizualni učinek, kot da sveti celoto kolo na vašem kolesu.Primer izgleda rumene LED lučke za v ventilček kolesa.


Kolesarska oblačila vedno prilagajajte glede na vreme

Mislim, da ni potrebno posebej poudarjati, da bo ponoči verjetno hladneje, vendar se vedno vseeno prepričajte, da ste ustrezno oblečeni. Če nameravate redno kolesariti v hladnejših mesecih, bo naložba v spodoben zimski kolesarski komplet naredila veliko razliko.

Priporočam uporabo rokavic s polnimi prsti in debelejše nogavice. Če je zunaj megla priporočam uporabo vodoodporne zunanje plati, v primeru dežja pa obvezno uporabo nepremočljive jakne.


Kolesarjenje v megli je lahko zelo nevarno, zato je uporaba
svetilk in odsevnikov še posebej nujna!

Slabe vremenske razmere vplivajo na vse udeležence prometa in to lahko naredi kolesarjenje nekoliko zahtevnejše, zato si vzemite čas in se dobro pripravite na nočno kolesarjenje v slabših vremenskih razmerah.


Ostala priporočila za varno nočno kolesarjenje

  • Položaj na cesti: Prepričajte se, da ste dovolj odmaknjeni od roba cestišča (70 cm do 1 m), da vas bodo ostali udeleženci v prometu hitreje opazili, zlasti to velja za križišča in krožišča.
  • Bodite pozorni na nevarnosti na cesti, kot je spolzko listje ali kamenje od robu cestišča. Tudi če pot dobro poznate, bo ponoči videti zelo drugače, zato bodite vedno pozorni in vozite previdno.
  • Če vozite za drugimi kolesarji vedno pustite dovolj prostora med vam in kolesarjem pred vami, tako vaša svetloba ne bo metala sence pred njih in jim tako otežila pogled.
  • Naj vedno nekdo ve, kam greš: Povejte nekomu, kam se nameravate odpraviti, po kateri poti nameravate kolesariti in koliko časa pričakujete, da boste kolesarili. To posebej velja za nočno kolesarjenje izven urejenih poti, saj vas tam v primeru nesreče lahko nihče ne opazi.


Viri:

Bike radar

Cycling UK

Zakonodaja

Posted in: Zanimivosti


NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.