Ob nakupu nad 40 EUR te čaka

BREZPLAČNO DARILO PRESENEČENJA!

Swipe to the left

Premik ure - 2023

Premik ure - 2023
By Nina Plavc 09. marec 2023


Kaj je premik ure in zakaj se izvaja?

Premik ure je sprememba v nastavitvi ure, ki se izvaja dvakrat letno, in sicer spomladi in jeseni. Ta praksa se izvaja v številnih državah po svetu vključno s Slovenijo, čeprav obstajajo tudi države, kjer ure ne premikajo, to so na primer Japonska, Kitajska in Rusija.

Glavni namen premika ure je izkoristiti svetlobne razmere v različnih letnih časih, tako da se časovni pasovi lahko prilagodijo dnevni svetlobi in temi ter s tem zagotoviti večjo učinkovitost v različnih dejavnostih, kot so delo, izobraževanje in prosti čas.

Premik ure


Premik ure na poletni čas v letu 2023

V spomladanskem premiku ure, se ura premakne eno uro naprej. V letu 2023 bomo v Sloveniji premaknili uro na poletni čas zadnjo nedeljo v marcu. Natančneje 26.3.2023 bomo ob 2.00, uro premaknili eno uro naprej na 3.00, kar pomeni da bomo to noč spali eno uro manj.


Premik ure na zimski čas v letu 2023

V jesenskem premiku ure, se ura premakne eno uro nazaj. V letu 2023 bomo v Sloveniji premaknili uro na zimski čas zadnjo nedeljo v oktobru. Natančneje 29.10.2023 bomo ob 3.00, uro premaknili eno uro nazaj na 2.00, kar pomeni da bomo to noč spali eno uro več.


Premik ure in njegove prednosti

Premik ure ima svoje ugodnosti, vključno s povečanjem produktivnosti in učinkovitosti, saj se s premikom ure zagotavlja več svetlobe v dnevnem času. Poleg tega premik ure vpliva tudi na varnost na cestah, saj se s premikom ure izboljša vidljivost in zmanjša število prometnih nesreč.
Poleg tega pa premik ure poskrbi tudi za to, da več prihranimo in zmanjšamo porabo električne energije. To se zgodi predvsem zaradi večjega ujemanja med dnevno svetlobo in dejavnostmi ljudi, zato se posledično manj prižigajo razno vrstne luči. Poleg tega naj bi se zmanjšala tudi poraba goriva, saj naj bi ljudje manj vozili v temi.


Premik ure in njegove slabosti

Seveda tudi premik ure ni brez kritik. Nekateri ljudje menijo, da ima premik ure negativen vpliv na spanec, zdravje in bioritem ljudi. Ker se ura premakne za eno uro, se lahko spanec in druge navade ljudi spremenijo, kar lahko vpliva na njihovo dobro počutje in produktivnost.

Premikanje ure

Poleg tega premik ure povzroča tudi nekatere težave pri usklajevanju urnikov med državami in celo med posameznimi regijami znotraj držav. To lahko povzroči nekatere težave pri mednarodnih poslovnih sestankih in drugih dogodkih.
Prav tako je treba biti na dan, ko se izvede premik ure pozoren na to, da premaknemo vse ure v stanovanju. Čeprav so v digitalni dobi večinoma ure že tako pametne, da se premaknejo sam od sebe, pa obstajajo tudi izjeme, ki se ne prestavijo avtomatsko. Prav lahko se nam zgodi, da se nam bo navadna stenska ura prestavila sama od sebe, ura na pametni pečici pa bo ostala nespremenjena. Tako lahko tisti dan ali pa dan potem zamudimo v službo, na sestanek, na avtobus ali kam drugam. Lahko pa se zanesemo na naš pametni telefon in naprave, ki so z njim povezane kot na primer pametna ura, tam naj bi se ura v 99% prestavila sama od sebe, takrat ko se mora.

Pametna ura

Večini naprav, ki so povezane s pametnim telefonom(npr.pametne ure), se čas premakne samodejno.


Do kdaj bomo premik ure še izvajali?

V Sloveniji je bil premik ure na poletni čas uveden leta 1983. Kljub nekaterim kritikam se premik ure v Sloveniji še vedno izvaja, saj je uvedba stalnega časa povezana s številnimi težavami. Na primer, poraja se vprašanje, kateri časovni pas bi Slovenija uporabila, če bi opustila premik ure. Leta 2021 so se v Sloveniji pričele razprave o opustitvi premika ure, podan je bil tudi predlog spremembe zakona o urejanju časa v Državnem zboru, ki bi lahko pomenil opustitev premika ure na poletni čas. Vendar pa za enkrat še ni bila sprejeta nobena končna odločitev glede tega vprašanja, zato vse kaže da bomo premik ure izvajali še nekaj let.

Premik ure v letu 2023

V zaključku lahko rečemo, da ima premik ure tako pozitivne kot negativne učinke. Kljub temu se še vedno izvaja v številnih državah po svetu, čeprav se nekatere države odločajo, da bodo premik ure opustile. V prihodnosti bo zanimivo videti, kakšna bo usoda premika ure in ali bo postala stalna praksa ali ne.


Viri:

(1) Wikipedia

(2) Evropski svet

Posted in: Zanimivosti


NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.