Swipe to the left

Prenos podatkov iz telefona na telefon - Kopiranje telefona

Prenos podatkov iz telefona na telefon - Kopiranje telefona
By Jan Majstorovič 29. september 2023Ali ste že kdaj želeli zamenjati svoj mobilni telefon, a ste se spraševali, kako prenesti vse svoje dragocene podatke, kot so kontakti, sporočila, fotografije in aplikacije, na novo napravo? Če je odgovor pritrdilen, ste na pravem mestu.

V današnjem digitalnem svetu je prenos podatkov iz telefona na telefon nujen postopek. Ne glede na to, ali gre za nadgradnjo na nov telefon, menjavo blagovne znamke ali preprosto željo po varnostnem kopiranju podatkov.

V tem članku vam bomo podrobno predstavili različne metode kopiranja telefona, korake in nasvete za uspešen prenos podatkov iz enega telefona na drugega. Ne glede na to, ali uporabljate pametni telefon Android ali iPhone, boste po koncu branja tega vodnika obvladali tehniko prenosa podatkov brez težav. Začnimo!

Ne pozabite, da ob nakupu novega telefona lahko prosite prodajalca, da vam prenese podatke iz vašega starega telefona na novega.


Kopiranje telefona: Uporaba Oblačnih Storitev

Ta metoda je ena izmed najbolj priljubljenih in enostavnih metod za prenos podatkov med dvema mobilnima napravama.

Uporaba oblačnih storitev je zelo priporočljiva iz varnostnega vidika, saj lahko vse vaše podatke na vašem telefonu, kot so slike in video posnetki sproti shranjujete na oblak. Do njih lahko dostopate iz katere koli naprave, prav tako pa vam slike in videi ne bodo zavzemali prostor na telefonu.

Podroben opis, kako preneseti slike iz telefona na oblak pa si lahko preberete v našem članku, kako prenesti slike iz telefona na računalnik.

Kaj so Oblačne Storitve?

Oblačne storitve so platforme, ki omogočajo shranjevanje podatkov na spletu, namesto na lokalni napravi. To pomeni, da so vaši podatki dostopni iz katere koli povezane naprave, ne glede na to, ali gre za pametni telefon, tablico ali računalnik. Najbolj priljubljene oblačne storitve vključujejo Google photo, Google Drive, iCloud (Apple), Dropbox in OneDrive.

Kako Uporabiti Oblačne Storitve za Prenos Podatkov?

Prenos podatkov prek oblačnih storitev je preprost postopek, ki zahteva le nekaj osnovnih korakov:

 1. Izberite Ustrezen Oblačni Servis: Najprej se morate odločiti, katero oblakno storitev želite uporabiti. To je odvisno od vaše obstoječe naročnine ali osebnih preferenc.
 2. Nastavitev in Prijava: Na vaši napravi se prijavite ali ustvarite račun za izbrano oblačno storitev.
 3. Shranite Podatke v Oblaku: Nato izberite podatke, ki jih želite prenesti, in jih naložiti. To običajno vključuje fotografije, videoposnetke, dokumente, kontakte in shranjene aplikacije.
 4. Sinhronizacija Naprav: Na novi napravi se prijavite v isto oblačno storitev in sinhronizirate svoje podatke. Podatki se bodo samodejno prenesli na novo napravo.

Uporaba oblačnih storitev za prenos podatkov je enostavna in zanesljiva metoda, ki vam omogoča, da hitro prenesete svoje pomembne informacije na novo napravo.


Prenos podatkov iz telefona na telefon: Uporaba Bluetooth Povezave

Uporaba Bluetooth tehnologije za brezžični prenos podatkov med mobilnimi napravami je preprosta in priročna. Tukaj so ključne informacije o tej metodi:

Kako Deluje Bluetooth Prenos?

Bluetooth je brezžična tehnologija za neposredno povezovanje naprav. Za prenos podatkov med dvema telefonom prek Bluetootha sledite tem korakom:

 1. Vklopite Bluetooth: Najprej se prepričajte, da je Bluetooth vklopljen na obeh napravah.
 2. Poiščite Naprave: Na obeh napravah poiščite druge Bluetooth naprave, ki so v dosegu. Obe napravi morata biti v načinu odkrivanja.
 3. Ustvarite Povezavo: Izberite napravo, s katero želite deliti podatke, in vzpostavite povezavo.
 4. Izberite Podatke za Prenos: Na eni od naprav izberite podatke, ki jih želite poslati, kot so slike, videoposnetki ali dokumenti.
 5. Počakajte na Prenos: Bluetooth bo nato prenesel izbrane podatke na drugo napravo. Čas prenosa je odvisen od količine podatkov.

Omejitve Bluetootha za Prenos Podatkov

Kljub svoji preprostosti ima Bluetooth nekaj omejitev, ki jih morate upoštevati:

 • Omejena Hitrost Prenosa: Bluetooth ima omejeno hitrost prenosa podatkov v primerjavi z drugimi metodami, kot so WiFi ali USB. To lahko podaljša čas prenosa za večje datoteke.
 • Omejena Razdalja: Prenos prek Bluetootha deluje le na omejeni razdalji med napravami. Obe napravi morata biti relativno blizu druga drugi.
 • Omejena Združljivost: Nekatere naprave morda ne podpirajo vseh funkcij Bluetootha ali se morda ne morejo povezati z določenimi napravami.

Kljub tem omejitvam je Bluetooth še vedno uporaben način za prenos manjših količin podatkov med telefoni, zlasti kadar druge metode niso na voljo.


Prenos podatkov iz telefona na telefon: S Pomočjo USB Kabla

Prenos podatkov med telefoni s pomočjo USB kabla je zanesljiva in hitra metoda. Tukaj so ključni koraki te metode:

Kako Povezati Telefone z USB Kablom?

 1. Izberite Ustrezen Kabel: Najprej potrebujete pravi USB kabel za povezavo obeh telefonov. To običajno vključuje USB-C kabel za novejše telefone ali Micro-USB kabel za starejše modele.
 2. Povežite Kabla: Vstavite en konec kabla v prvi telefon in drugi konec v drugi telefon.
 3. Vklopite Povezavo: Na obeh napravah se prepričajte, da je funkcija prenosa podatkov prek USB kabla omogočena. To lahko običajno najdete v nastavitvah povezave.
 4. Izberite Način Prenosa: Ko sta telefona povezana, boste morali izbrati način prenosa podatkov. Lahko izberete možnosti, kot so "Prenos datotek" ali "Povezava kot medijska naprava," odvisno od modelov telefonov.
 5. Izberite Podatke za Prenos: Nato izberite, katere podatke želite prenesti, na primer slike, videoposnetke, glasbo ali dokumente.
 6. Začnite Prenos: S klikom na "Prenos" ali "Začni" se bo začel prenos izbranih podatkov. Čas prenosa je odvisen od količine podatkov.

Hitrost in Zanesljivost USB Prenosa

Prednosti uporabe USB kabla za prenos podatkov vključujejo:

 • Hitrost Prenosa: USB kabli omogočajo hitre prenose podatkov, kar je še posebej koristno pri velikih datotekah.
 • Zanesljivost: Prenos prek USB kabla je običajno zelo zanesljiv, saj ni odvisen od razdalje ali omrežnih povezav.

Kljub tem prednostim morate upoštevati, da potrebujete ustrezen USB kabel za obe napravi, ki sta združljivi, in da morate fizično povezati obe napravi.


Prenos podatkov na nov telefon: Uporaba Aplikacij za Prenos

Uporaba aplikacij za prenos podatkov med telefoni je priljubljena in enostavna metoda. Tukaj so ključni koraki te metode:

Izbira Prave Aplikacije za Prenos Podatkov

 1. Raziskava in Pregled Aplikacij: Na svojem telefonu ali v trgovini z aplikacijami poiščite aplikacije za prenos podatkov. Obstaja veliko možnosti, zato je pomembno, da izberete zanesljivo aplikacijo, ki ustreza vašim potrebam.
 2. Preverjanje Recenzij in Ocena Aplikacije: Preden prenesete aplikacijo, preberite recenzije uporabnikov in ocene. To vam bo pomagalo oceniti, kako dobro aplikacija deluje in ali je zanesljiva.
 3. Združljivost z Vašimi Napravami: Preverite, ali je izbrana aplikacija združljiva z modelom in operacijskim sistemom vaših telefonov. Nekatere aplikacije so namenjene le Androidu, druge pa iOS.

Aplikacije za Android in iOS:

 1. SHAREit: SHAREit je priljubljena aplikacija za prenos datotek med različnimi napravami, vključno z Androidom in iOS-om. Omogoča hitro brezžično deljenje datotek, vključno s slikami, videoposnetki in aplikacijami.
 2. Xender: Xender je še ena enostavna aplikacija za prenos datotek, ki omogoča prenos med Androidom in iOS-om prek Wi-Fi povezave.
 3. Send Anywhere: Send Anywhere je preprosta in varna aplikacija za prenos datotek med napravami, ne glede na operacijski sistem. Ponuja različne načine za prenos datotek, vključno s QR kodo, povezavo in več.
 4. Zapya: Zapya je brezžična aplikacija za prenos datotek med mobilnimi napravami. Omogoča preprost prenos slik, videoposnetkov, glasbe in aplikacij med Androidom in iOS-om.

Aplikacije za Android:

 1. SuperBeam: SuperBeam je aplikacija, ki omogoča hitro deljenje datotek med Android napravami prek Wi-Fi ali NFC povezave.
 2. AirDroid: AirDroid je večnamenska aplikacija, ki poleg prenosa datotek omogoča tudi upravljanje Android naprav iz računalnika.

Aplikacije za iOS:

 1. Move to iOS: Če želite prenesti podatke iz Androida na iOS napravo, je aplikacija "Move to iOS" uradna rešitev, ki jo ponuja Apple. Omogoča prenos stikov, sporočil, fotografij in drugih podatkov.
 2. Copy My Data: Copy My Data je preprosta aplikacija za prenos podatkov med iOS napravami. Omogoča prenos stikov, koledarja, fotografij in videoposnetkov.
 3. Send Anywhere for iOS: Send Anywhere je na voljo tudi za iOS in omogoča enostaven prenos datotek med različnimi napravami, vključno z Androidom.

Koraki za Uporabo Aplikacije za Prenos

Ko ste izbrali ustrezno aplikacijo za prenos podatkov, sledite tem korakom:

 1. Prenos in Namestitev: Prenesite aplikacijo na oba telefona in jo namestite.
 2. Zagon Aplikacije: Odprite aplikacijo na obeh napravah.
 3. Izberite Podatke za Prenos: Izberite, katere vrste podatkov želite prenesti, na primer stike, sporočila, slike, itd.
 4. Vzpostavitev Povezave: Povežite obe napravi prek aplikacije. Običajno to vključuje skeniranje QR kode ali vnos kode za vzpostavitev povezave.
 5. Začetek Prenosa: Začnite postopek prenosa. Aplikacija bo prenesla izbrane podatke iz ene naprave na drugo.
 6. Potrditev Prenosa: Ko je prenos končan, preverite, ali so se vsi podatki uspešno prenesli. Preverite stike, slike, sporočila in druge elemente.

Aplikacije za prenos podatkov so lahko zelo priročne, saj ponujajo veliko možnosti za prilagajanje prenosa glede na vaše potrebe. Pomembno je, da sledite navodilom aplikacije in preverite, ali so vsi podatki pravilno preneseni na novo napravo.


Koraki za Prenos Podatkov

Prenos podatkov med telefoni zahteva skrbno načrtovanje in izvedbo. V tem razdelku bomo podrobno pregledali ključne korake za uspešen prenos podatkov, pri čemer se bomo osredotočili na štiri ključne vidike:

1. Priprava Na Prenos

Kako Se Pripraviti na Prenos Podatkov?

Preden se lotite prenosa podatkov, je pomembno, da ustrezno pripravite svoje naprave in podatke. To vključuje:

 • Varnostno Kopiranje Podatkov: Pred prenosom podatkov je pametno izdelati varnostno kopijo vseh svojih pomembnih podatkov. Uporabite oblačne storitve ali ustvarite lokalno varnostno kopijo na računalniku.
 • Posodobitev Programske Opreme: Preverite, ali so vaše naprave in aplikacije posodobljene na najnovejšo različico programske opreme. To lahko izboljša združljivost med napravami.
 • Pregled Nastavitev Prenosa: Preverite nastavitve prenosa, kot so povezljivost Bluetootha, omogočena funkcija prenosa podatkov in druge relevantne nastavitve.
 • Izpraznite Nepotrebne Datoteke: Pred prenosom podatkov izpraznite nepotrebne datoteke, da prihranite prostor na ciljni napravi.


Video vodič za prenos podatkov iz iPhone telefona na drug iPhone telefon:Video vodič za prenos podatkov iz Android telefona na nov Android telefon.
2. Prenos Kontaktnih Podatkov

Kako Prenesti Kontaktne Podatke na Novo Napravo?

Kontaktne podatke je treba prenesti previdno, saj so osnovna sestavina vašega telefona. Koraki za prenos vključujejo:

 • Uporaba Oblačnih Storitev: Synchronizirajte svoje kontakte s svojim oblaknim računom, kot je Google ali iCloud, in jih nato sinhronizirajte na novi napravi.
 • Uporaba SIM Kartice: Če vaši stiki niso sinhronizirani z oblakom, lahko uporabite SIM kartico za prenos stikov. Kopirate kontakte na SIM kartico na starem telefonu in nato uvozite na novo napravo.
 • Aplikacije za Prenos Kontaktov: Obstajajo aplikacije, kot so "Move to iOS" za iOS naprave, ki omogočajo enostaven prenos kontaktov med napravami različnih platform.

3. Prenos Sporočil in Zgodovine Klicev

Kako Prenesti Sporočila in Zgodovino Klicev?

Sporočila in zgodovina klicev so pogosto dragoceni del vaših podatkov. Postopek za prenos vključuje:

 • Uporaba Aplikacij za Sporočila: Aplikacije, kot so "SMS Backup & Restore" (za Android) ali "iSMS2droid" (za iOS), omogočajo izvoz in uvoz sporočil med napravami.
 • Uporaba Oblačnih Storitev: Nekatere oblakne storitve omogočajo tudi varnostno kopiranje sporočil. Preverite, ali vaša storitev to podpira.
 • Ročno Kopiranje: Včasih boste morali ročno kopirati sporočila in zgodovino klicev s pomočjo aplikacij ali orodij tretjih oseb.

4. Prenos Fotografij in Videoposnetkov

Kako Prenesti Fotografije in Videoposnetke?

Fotografije in videoposnetki so običajno največji del vaših podatkov. Postopek za prenos vključuje:

 • Uporaba Oblačnih Storitev: Fotografije in videoposnetke shranite v oblakne storitve, kot so Google Photos ali iCloud, in jih nato prenesite na novo napravo.
 • Uporaba USB Kabla: Povežite obe napravi s USB kablom in ročno prenesite fotografije in videoposnetke med njimi.
 • Aplikacije za Galerijo: Uporabite aplikacije za galerijo, ki omogočajo enostaven prenos fotografij med napravami.

Za vsak od teh korakov bomo podrobneje raziskali, kako izvesti prenos podatkov in kako se izogniti morebitnim težavam. Pomembno je, da skrbno izvedete vsak korak, da se prepričate, da so vsi vaši podatki pravilno preneseni na novo napravo.


Pogosta Vprašanja

Kako Prenesti Podatke iz Android na iPhone?

Prenos podatkov iz Android naprave na iPhone je mogoč, čeprav zahteva nekaj dodatnih korakov. Najpogostejši načini vključujejo:

 1. Uporaba Aplikacije "Move to iOS": Na Android napravi prenesite in namestite aplikacijo "Move to iOS". Med postopkom nastavitve novega iPhone-a boste imeli možnost prenosa stikov, sporočil, fotografij in videoposnetkov prek te aplikacije.
 2. Uporaba Oblačnih Storitev: Uporabite oblakne storitve, kot sta Google Drive ali iCloud, za shranjevanje svojih podatkov. Nato jih lahko sinhronizirate na novi iPhone tako, da se prijavite v isti račun.
 3. Ročno Prenos Posameznih Podatkov: Za nekatere podatke, kot so stiki, lahko uporabite funkcije, kot je izvoz na SIM kartico ali pošiljanje po e-pošti, da jih prenesete ročno.

Kako Prenesti Podatke iz iPhone na Android?

Prenos podatkov iz iPhone na Android je lahko nekoliko bolj zapleten, vendar še vedno izvedljiv. Tukaj je nekaj načinov:

 1. Uporaba Aplikacij: Obstajajo aplikacije, kot je "Move to iOS" za Android, ki omogočajo prenos podatkov iz iPhone na Android. Te aplikacije lahko prenesejo stike, sporočila in fotografije.
 2. Uporaba E-pošte in Oblačnih Storitev: Pošljite si stike in dokumente po e-pošti ali jih shranite v oblakne storitve, kot je Google Drive, in nato dostopajte do njih iz Android naprave.
 3. Ročni Prenos: Za nekatere podatke, kot so kontaktni podatki, lahko podatke ročno vneseš v Android napravo.

Kako Prenesti WhatsApp Sporočila na Nov Telefon?

Prenos WhatsApp sporočil na nov telefon je mogoč s preprostimi koraki:

 1. Uporaba WhatsApp Varčevalnega Načrta: V nastavitvah WhatsApp-a lahko omogočite funkcijo varčevalnega načrta, ki bo varnostno kopirala vaša sporočila v Google Drive (Android) ali iCloud (iOS).
 2. Prenos WhatsApp Varnostne Kopije: Ko aktivirate WhatsApp na novi napravi, boste imeli možnost obnoviti sporočila iz varnostne kopije, ki je shranjena v oblaku.
 3. Ročni Prenos: Če želite prenesti WhatsApp sporočila ročno, lahko uporabite programske rešitve tretjih oseb, ki omogočajo prenos sporočil med napravami.

Kako Prenesti Aplikacije na Novo Napravo?

Prenos aplikacij na novo napravo je odvisen od operacijskega sistema.

 • Android: Aplikacije iz trgovine Google Play se običajno samodejno prenesejo in namestijo na novo napravo, če je uporabljena ista Google računa. Lahko pa tudi ročno namestite aplikacije iz trgovine.
 • iOS: Na napravi iOS lahko aplikacije iz App Store-a prenesete znova na novo napravo s prijavo v isti Apple ID. Tako bodo dostopne prejšnjim nakupom.

Pomembno je, da uporabite isti račun, ki ste ga uporabljali na stari napravi, da bodo vaše aplikacije in nakupi dostopni na novi napravi.


Zaključek

V tem popolnem vodniku smo raziskali različne metode prenosa podatkov iz ene mobilne naprave na drugo. Ne glede na to, ali gre za prenos s starim telefonom na novi ali med različnimi operacijskimi sistemi, smo se naučili, kako to storiti.

Sedaj, ko ste seznanjeni s številnimi načini prenosa podatkov med telefoni, je čas za dejanje. Uporabite ta znanja, da prenesete svoje dragocene podatke na novo napravo in se prepričajte, da ste pripravljeni na naslednjo fazo vaše digitalne poti.

Ne pozabite, da je pomembno, da skrbite za svoje podatke in jih varnostno kopirate, preden se lotite prenosa. S pravilno izvedbo prenosa podatkov boste ohranili svojo digitalno kontinuiteto in brezhibno nadaljevali uporabo svoje nove mobilne naprave.

Prav tako pa je pomembno da skribte tudi za svojo napravo, zato je ne pozabiti primerno zaščititi z Chameleon dodatno opremo, kot so Ovitki za telefon in zaščita stekla za telefon!

Veselimo se vaših uspešnih prenosov in upamo, da bo ta vodnik koristen za vaše prihodnje prenose podatkov!


Viri:

Google

Android central

Samsung

Tomsguide
NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.