Ob nakupu nad 40 EUR te čaka

BREZPLAČNO DARILO PRESENEČENJA!

Swipe to the left

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom - Kaj storiti in kako se zaščititi

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom - Kaj storiti in kako se zaščititi
By Jan Majstorovič 06. januar 2023


Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je lahko zelo nevarna in včasih celo smrtonosna. Največ zastrupitev se zgodi v kurilni sezoni, ko kurimo v pečeh, žarih, kaminih, plinskih štedilnikih…

Vsako leto v Sloveniji zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več deset ljudi. Z njim pa se lahko zastrupimo vsi, saj ga s čutili ne moremo zaznati, zato mu pravimo tudi ''tihi ubijalec''.

Če sumite, da ste se vi, ali nekdo drug zastrupili z ogljikovim monoksidom, pojdite takoj na sveži zrak in poiščite nujno zdravniško pomoč. Ključnega pomena je tudi poiskati in odpraviti vir uhajanja CO. Tega ne počnite sami, ampak raje pokličite na pomoč gasilce.


Kaj je ogljikov monoksid in kako lahko povzroči zastrupitev?

Ogljikov monoksid (CO) je plin, ki je popolnoma brez barve, vonja in okusa, zato ga človek s svojimi čutili ne more zaznati niti pri visokih koncentracijah.

Kako zaznati ogljikov monoksid
Ogljikov monoksid lahko zazano le z detektorjem ogljikovega monoksida

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem izgorevanju trdih, tekočih in plinastih snovi, ki vsebujejo ogljik. Najbolj nevaren je v zaprtih prostorih, kjer nastaja ob uporabi naprav, ki se ogrevajo s plinom ali lesom, kot so peči, kamini, kurišča, plinski štedilniki in avtomobilih.

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je posledica vdihavanja izgorevalnih hlapov. Ko je v zraku, ki ga dihate, preveč ogljikovega monoksida, vaše telo nadomesti kisik v rdečih krvničkah z ogljikovim monoksidom. To preprečuje, da bi kisik dosegel vaša tkiva in organe.

Vdihavanje dima med požarom lahko povzroči tudi zastrupitev z ogljikovim monoksidom.


Zastrupitev z ogljikovim monoksidom in simptomi: Kaj morate vedeti

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom se lahko razlikuje glede na koncentracijo plina, ki ste ga vdihnili in na vašo splošno zdravstveno stanje. V nekaterih primerih so simptomi zastrupitve lahko popolnoma neopazni, medtem ko so v drugih primerih lahko bolj resni in celo usodni.

Simptomi zastrupitve s CO so lahko podobni tistim pri virozah ali gripi, le da oseba nima povišane telesne temperature, kar je lahko nevarno, saj ob takih simptomih po navadi ne pomislimo na zastrupitev s CO.

Najbolj pogosti simptomi so:

 • Slabost
 • Glavobol
 • Utrujenost
 • Zaspanost
 • Zmedenost
 • Bolečine v mišicah
 • Bolečine v prsih
 • Izguba zavesti
 • Težave z dihanjem
 • Bruhanje
Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je lahko še posebej nevarna za ljudi, ki spijo, saj med spanjem ne zaznajo simptomov zastrupitve. To lahko povzroči nepopravljivo poškodbo možganov ali celo smrt, predno kdo dojame, da je sploh prišlo do zastrupitve s CO.


Zastrupitev z ogljikovim monoksidom: Kaj lahko storite, če sumite, da ste se zastrupili

Če opazite katerega od zgoraj naštetih simptomov ali če sumite, da ste se zastrupili z ogljikovim monoksidom, takoj prenehajte z uporabo opreme, ki bi lahko povzročila zastrupitev, in se posvetujte z zdravnikom ali pokličite reševalno službo.

To je še posebej pomembno, če so simptomi hudi ali če se pojavijo pri otrocih, nosečnicah, starejših ali ljudeh z obstoječimi zdravstvenimi težavami.

Zdravljenje zastrupitve z ogljikovim monoksidom je odvisno od resnosti simptomov in koncentracije plina, ki ste jo vdihnili. Pri blažjih simptomih lahko pomaga prezračevanje prostora in pitje velikih količin tekočine. V primeru hujših simptomov pa je potrebno takojšnje zdravniško pomoč.

Zdravljenje hude zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko vključuje:

 • Oskrbo s kisikom: To je najpomembnejši del zdravljenja zastrupitve z ogljikovim monoksidom.
 • Hidrolizo: Ta postopek vključuje injiciranje raztopine, ki razgrajuje ogljikov monoksid v telesu.
 • Hemodializo: Ta postopek odstranjuje strupene snovi iz krvi s pomočjo posebne naprave.
 • Vazopresorji: Ta zdravila lahko pomagajo izboljšati cirkulacijo krvi v telesu.
 • Glukokortikoidi: Ta zdravila lahko pomagajo zmanjšati vnetje v pljučih.


Zaščita pred CO zastrupitvijo: Kako lahko zmanjšate tveganje

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom lahko preprečimo s preprostimi varnostnimi ukrepi kot so:

 • Namestite detektor ogljikovega monoksida. Detektor zaznava ogljikov monoksid in nas opozorijo nanj. Od leta 2017 je uporaba detektorjev CO obvezna v zasebnih prostorih.
 • Odprite garažna vrata, predno zaženete avto. Nikoli ne puščajte avtomobila prižganega v zaprti garaži. Avta nikoli ni varno pustiti prižganega v garaži, ki je povezana s preostalim delom vaše hiše, tudi če je garaža odprta.
 • Dobro vzdrževanje grelnih sistemov za bivalne prostore (plinski in na trdo gorivo).
 • Ustrezno prezračevanje bivalnih prostorov.
 • Za ogrevanje doma nikoli ne uporabljajte plinskih štedilnikov ali pečic. Te lahko uporabljate samo na prostem. Grelnike prostorov uporabljajte samo takrat, ko je nekdo buden, da lahko nadzoruje prezračevanje prostora.

Detektor oglikovega monoksida

Detektor ogljikovega monoksida je potrebno namestiti v prostorih, kjer se nahaja kurilna ali gorilna naprava. Prav tako priporočamo, da postavite še dodaten detektor v bližino prostorov, kjer se dlje časa zadržujemo (dnevna soba, spalnica, kuhinja…).

Če uporabljate kamin, peč ali druge gorilne naprave, jih redno vzdržujte, da bodo v dobrem stanju. Ne pozabite tudi na čiščenje dimnika in tako zmanjšate možnost za zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

.


Viri:

(1) CDC

(2) MAYO Klinika

(3) Zdravstveni dom Ljubljana

(4) NJIZ
Posted in: Zanimivosti


NAROČI SE NA
E-NOVICE

Vnesi svojo e-pošto in se prijavi na prejemanje naših novic, posebnih ponudb in akcijskih kuponov.

© 2021 Chameleon.si. Vse pravice pridržane.